دولتی ETF
تعداد بازدید: 857

چطور در صندوق‌های ETF دولتی سرمایه‌گذاری کنیم؟

بزرگترین صندوق سرمایه‌گذاری قابل‌معامله در بورس با نماد «دارا یکم» با مشارکت بیش از سه میلیون و ۴۸۱ هزار نفر و سرمایه‌گذاری پنج هزار و ۸۸۶ میلیارد تومان پذیره‌نویسی شد. «صندوق سرمایه‌گذاری واسطه‌گری مالی یکم» اولین صندوق از نوع صندوق‌های ای‌تی‌اف(ETF) دولتی است که پذیره‌نویسی آن به پایان رسیده و از تیر ماه امکان معامله واحد‌های این صندوق در بازار سرمایه فراهم می‌شود. آن‌طور که اعلام شده دولت در سال جاری قصد عرضه سه صندوق را دارد که صندوق اول -‍ پذیره‌نویسی آن به پایان رسیده - شامل سهام بانک‌ها و بیمه‌هاست و صندوق دوم سهام شرکت‌های خودرویی است و صندوق سوم نیز شامل سهام شرکت‌های پتروشیمی‌ است. افرادی که موفق به خرید واحدهای صندوق «دارا یکم» نشده‌اند، دو صندوق دیگر در تیر و مرداد سال جاری عرضه می‌شود که متقاضیان می‌توانند در این صندوق‌ها سرمایه‌گذاری کنند. در ادامه شرایط و مراحل سرمایه‌گذاری در صندوق‌های ای‌تی‌اف‌ دولتی تشریح شده است.

چطور واحدهای صندوق دارا یکم را معامله کنیم؟

نحوه خرید واحدهای صندوق ETF چگونه است؟

برای سرمایه گذاری در بورس لازم است در سایت کارگزاری مفید و سجام‌(سامانه جامع اطلاعات مشتریان) ثبت‌نام کرده و جهت احراز هویت به یکی از دفاتر پیشخوان مراجعه کنید. اگر قبلاً این مراحل را انجام داده‌اید یا در بورس به خرید و فروش سهام پرداخته‌اید، به مراجعه مجدد نیازی ندارید. با همان سامانه‌ای که قبلا سهام معامله می‌کردید(مثل ایزی‌تریدر) می‌توانید در پذیره‌نویسی شرکت کرده یا در آینده واحدهای صندوق ETF خریداری شده را معامله کنید. همچنین برای اینکه امکان سرمایه‌گذاری تسهیل شود، افرادی که کد بورسی ندارند می‌توانند با کد ملی و از طریق مراجعه به بانک‌های تعیین شده نسبت به پذیره‌نویسی اقدام کنند. البته توجه داشته باشید افرادی که به بانک‌ها مراجعه می‌کنند در نهایت باید جهت فراهم شدن امکان معاملات نسبت به ثبت‌نام در سجام و دریافت کد بورسی از یک کارگزاری معتبر اقدام کنند.

آیا امکان ثبت سفارش برای صندوق‌های ETF دولتی بیش از یکبار و در چند مرحله وجود دارد؟

امکان پذیره نویسی برای هر کد ملی در چند مرحله وجود دارد به شرط آنکه مجموع مبلغ پذیره نویسی‌ها بیشتر از مبلغ تعیین شده برای هر صندوق نباشد.

در صورت واریز وجه بیشتر از سقف تعیین شده عودت مازاد واریزی‌ها به چه شکل انجام می‌شود؟

در صورت واریز وجه بیش از مبلغ تعیین شده از طریق درگاه‌های بانکی و بورسی، مبلغ واریز شده تا پس از زمان تخصیص واحدهای صندوق در حالت بلوکه شده باقی می‌ماند. پس از تخصیص نهایی واحدها، متناسب با مشارکت در پذیره نویسی تعداد واحد مشخصی به هر فرد تعلق می‌گیرد و مازاد مبلغ واریز شده به حساب افراد منتقل می‌شود.

لازم به ذکر است در حال حاضر افرادی که برای نماد معاملاتی دارا یکم از طریق سامانه‌های معاملاتی کارگزاری مفید مبلغی بیش از دو میلیون تومان ثبت سفارش کرده‌اند، مبلغ مازاد از حالت بلوکه خارج شده و به حساب افراد برگردانده شده است.
چه زمانی می‌توان واحدهای صندوق ETF دولتی را معامله کرد؟

طبق آخرین اعلام انجام شده معاملات بر روی واحدهای نخستین صندوق ETF دولتی یک ماه پس از اتمام مهلت پذیره‌نویسی امکان‌پذیر می‌شود.

خرید واحدهای صندوق ETF دولتی چه شرایطی دارد؟

در حال حاضر زمان پذیره‌نویسی صندوق «دارا یکم» به پایان رسیده و شرایط سرمایه‌گذاری در دو صندوق دیگر که در ماه‌های آتی انجام می‌شود، متعاقبا اعلام خواهد شد. اما به‌طور کلی واگذاری اولیه با سازوکار پذیره‌نویسی برای هر فرد دارای کد ملی امکان‌پذیر است. همچنین محدودیت سنی برای متقاضیان جهت خرید وجود ندارد.

حداکثر و حداقل تعداد واحدهایی که از ETFهای دولتی می‌توان خریداری کرد، چقدر است؟

هر متقاضی می‌تواند از یک واحد تا سقف تعیین شده خریداری کند. سقف خرید هر صندوق نیز متفاوت است و در زمان پذیره‌نویسی تعیین می‌شود. به عنوان مثال برای نخستین صندوق ارائه شده هر فرد می‌توانست تا سقف دو میلیون تومان از واحدهای صندوق ETF را خریداری کند.

ارزش هر واحد صندوق واسطه‌گری مالی یکم چقدر است؟

مبلغ اسمی هر واحد این صندوق ۱۰ هزار تومان است؛ هر چند این مبلغ در زمان معامله در بازار ممکن است، افزایش یابد.

آیا کسی که واحدهای صندوق ETF را از طریق شعب بانک خریداری کرده، می‌تواند از همان طریق نیز اقدام به فروش کند؟

خرید واحدهای صندوق ETF دولتی از طریق بانک‌های تعیین شده امکان‌پذیر است، اما جهت معاملات بعدی و فروش واحدهای خریداری شده، ضروری است متقاضیان جهت دریافت کد بورسی به یکی از کارگزاری‌های معتبر مراجعه کرده و از طریق سامانه‌ معاملاتی نظیر ایزی‌تریدر نسبت به فروش واحدهای خریداری شده اقدام کنند.

خرید و فروش ETFهای دولتی چگونه انجام می‌شود؟

پذیره‌‌نویسی واحدهای این صندوق برای اشخاص دارای کد بورسی از طریق کارگزاری‌های بورس و سامانه‌های آنلاین معاملاتی نظیر ایزی‌تریدر انجام می‌شود. همچنین متقاضیان از طریق شعب بانک‌های تعیین شده نیز می‌توانند در بازه زمانی پذیره‌نویسی نسبت به خرید واحدهای صندوق مذکور اقدام کنند. در خصوص فروش واحدهای این صندوق نیز پس از بازه زمانی تعیین شده، افرادی که دارنده واحدهای این صندوق‌ها هستند می‌توانند از طریق سامانه‌های معاملاتی کارگزاری‌های بورس نسبت به فروش اقدام کنند. لازم به ذکر است که برای انجام معامله در سامانه های معاملاتی داشتن «کد بورسی» لازم است.

آیا برای خرید سهام دولت، به کد بورسی نیاز است؟

پذیره‌‏نویسی واحد‌های این صندوق و موارد مشابه آن برای تمامی اشخاص دارای کد بورسی یا فاقد آن فراهم شده است. اما خریداران برای انجام معامله این واحد‌ها به کد بورسی نیاز خواهند داشت.

در صورت مشارکت بیشتر مردم، عودت مازاد واریزی‌ها به چه شکل انجام می‌شود؟

عودت وجوه به هر دلیل از جمله اضافه پرداختی و مازاد ناشی از تسهیم بالنسبه توسط صندوق به حساب معاملاتی نزد کارگزاری یا شماره شبای پرداخت کننده صورت می‌پذیرد.

پذیره‌نویسی را می‌توان از طریق سامانه‌های معاملاتی کارگزاری‌ها انجام داد؟

افرادی که کد بورسی دارند، می‌توانند صندوق ETF سهام دولت را با نماد تعیین شده در سامانه معاملاتی خود پیدا کنند. قیمت هر واحد نخستین صندوق ارائه شده با نماد «دارا یکم» ۱۰ هزار تومان است و هر کد ملی می‌توانست در زمان پذیره‌نویسی حداکثر دو میلیون تومان یعنی ۲۰۰ واحد از آن را بخرد.

اگر به هر دلیل برای متقاضیان در مرحله پذیره‌نویسی واحد سرمایه‌گذاری صادر نشود یا کمتر از میزان واریز شده صادر شود، تکلیف وجه واریز شده از سوی سرمایه‌گذار چه می‌شود؟

درصورتی‌که مطابق مقررات به هر دلیل برای پذیره‌نویسان واحد سرمایه‌گذاری صادر نشود یا کمتر از میزان واریز شده صادر شود، مدیر موظف است مابه‌التفاوت وجوه واریز شده را حداکثر ظرف پنج روز کاری پس از پایان دوره پذیره‌نویسی به سرمایه‌گذار بازگرداند.

تخفیف ETFهای دولتی به چه صورت است؟

آن‌طور که اعلام شده، همه افرادی که در پذیره‌نویسی ETFهای دولتی شرکت کرده و واحدهای این صندوق را خریداری می‌کنند از تخفیف ۲۰ درصدی بهره‌مند می‌شود. سقف سرمایه‌گذاری هر شخص حقیقی‌(هر کد ملی) برای نخستین صندوق عرضه شده دو میلیون تومان - در زمان عرضه - تعیین شده بود. میزان تخفیف و سایر شرایط برای صندوق‌های دیگر متعاقبا اعلام می‌شود.

آیا صندوق‌های ETF دولتی همان سهام عدالت است؟

خیر، این صندوق‌های ETF و سهام عدالت دو موضوع کاملا متفاوت هستند. در نخستین صندوق‌ ETF دولت - که چندی پیش پذیره‌نویسی آن انجام شد - متقاضیان می‌توانستند حداکثر مبلغ دو میلیون تومان به ازای هر کد ملی سهام متعلق به دولت را از طریق خرید واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق واسطه‌گری مالی یکم، با تخفیف خریداری کنند. در حالی که سهام عدالت سهامی است که قبلاً به حدود ۴۹ میلیون نفر از مردم تعلق گرفته و به زودی مدیریت آن به خود مردم منتقل می‌شود و نیازی به واریز مجدد وجه توسط مردم برای تملیک سهام وجود ندارد.

برای خرید و فروش صندوق‌های ETF دولتی از طریق لینک زیر «افتتاح حساب» را انجام دهید:

دریافت کد بورسی

صندوق‌های قابل‌ معامله در بورس و مزایای آن

صندوق‌ قابل معامله در بورس چیست؟

آن‌چیزی که این روزها با عنوان ETF از آن یاد می‌شود، همان صندوق‌های قابل معامله در بورس هستند. عملکرد و ماهیت‌ ای‌تی‌اف‌ها همانند سایر صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک در بورس است. تنها وجه تمایز ای‌تی‌اف‌ها امکان خرید و فروش واحدهای آن همانند سهم‌های موجود در بورس و فرابورس است. در واقع واحدهای سرمایه‌گذاری این صندوق‌ها مانند سایر نمادهای مربوط به سهام شرکت‌ها، قابلیت معاملاتی بورسی را دارند.

صندوق‌ سرمایه‌گذاری مشترک چیست؟

برای سرمایه‌گذاری در بورس راه‌های مختلفی وجود دارد. اگر دانش کافی و زمان مناسب داشته باشید، می‌توانید از ساعت ۹ تا ۱۲:۳۰ شنبه تا چهارشنبه سهام مورد نظر خود را بخرید یا بفروشید. در این میان برخی افراد ممکن است با دیدن اعداد و ارقام سبز و قرمز بورس و جزئیات زیاد آن یا نداشتن زمان یا دانش کافی از همان ابتدا و قبل از آشنا شدن با صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک، از بورس بترسند و با آن خداحافظی کنند. در حالی‌که صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک راه‌کار ساده و کاربردی برای ورود غیر حرفه‌ای‌ها و افرادی است که ترجیح می‌دهند مدیریت سرمایه خود در بازار سهام را به یک گروه حرفه‌ای بسپارند. صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک نظیر ETFها توسط متخصصان بازار سرمایه مدیریت می‌شود

پذیره‌نویسی چه مفهومی دارد؟

پذیره‌نویسی فرایندی است که به موجب آن شخص متعهد می‎شود قسمتی از سرمایه یک صندوق یا شرکت را تامین کند. صندوق‌های سرمایه‌گذاری از جمله ای‌تی‌اف‌ها نیز برای شروع فعالیت خود در بورس، اقدام به پذیره‌نویسی می‌کنند. در واقع افراد با ثبت‌نام و واریز پول باعث می‌شوند که صندوق شکل گرفته و بعد از تکمیل پذیره‌نویسی، شروع به فعالیت کند.

نقدشوندگی صندوق‌های ETF چگونه است؟

سرمایه‌گذاری در صندوق‌های ای‌تی‌اف شباهت بسیاری به سرمایه‌گذاری در صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک دارد، اما تفاوت اصلی ساختار‌ETF‌ها با صندوق‌های سرمایه‌گذاری دیگر، ایجاد نقدشوندگی با بهره‌گیری از پتانسیل بازار سهام است. در ای‌تی‌اف‌ها رکن ضامن نقدشوندگی حذف شده‌ و رکن جدیدی به‌عنوان بازارگردان، زمینه نقدشوندگی واحدهای سرمایه‌گذاری ETF را در بازار فراهم می‌کند. بازارگردان صندوق در مواقعی که عرضه کننده‌ یا خریداری وجود نداشته باشد، به فروش و یا خرید واحدهای تقاضا شده و یا عرضه شده مبادرت می‌ورزد. بنابراین سرمایه‌گذاران نباید از بابت نقدشوندگی دارایی‌های خود در صندوق‌های ETF نگرانی داشته باشند.

صندوق‌های ETF چقدر بازدهی دارند؟

بازدهی صندوق‌هایETF به‌طور کلی وابسته به بازدهی سهم‌های موجود در آن است؛ اما در خصوص صندوق واسطه‌گری مالی دارا یکم برخی معتقدند در زمان پذیره‌نویسی با توجه به تخفیفات در نظر گرفته شده، بازدهی مناسبی خواهد داشت. با این وجود تا زمان بازگشایی معاملات آن در بازار نمی‌توان به‌طور قطعی برآورد دقیقی از بازدهی صندوق مذکور ارائه کرد.

سود صندوق‌های قابل معامله(ای‌تی‌اف) در بورس چگونه است؟

بیشتر صندوق‌های قابل معامله سهامی، سود ماهانه تقسیم نمی‌کنند، اما نتیجه سرمایه‌گذاری‌های آن در خالص ارزش دارایی‌هایی صندوق(NAV) نموده یافته و در صورت افزایش مقدار مذکور، قیمت فروش هر واحد آن رشد خواهد داشت. به عبارت دیگر زمانی که ارزش صندوق بالا می‌رود و سرمایه‌گذار قصد دریافت سود ناشی از این افزایش ارزش را دارد، می‌بایست نسبت به فروش واحد سرمایه‌گذاری خود در بازار اقدام کند.

مزیت صندوق‌های ای‌تی‌اف برای سرمایه‌گذاران چیست؟

صندوق‌های سرمایه‌گذاری واسطه‌هایی هستند که منابع مالی اشخاص و شرکت‌ها را جمع‌آوری کرده و در سبد متنوعی از اوراق بهادار سرمایه‌گذاری می‌کنند. افرادی که سهام صندوق‌های سرمایه‌گذاری را می‌خرند، همان مالکان یا سهامداران هستند. مبلغ حاصل از سرمایه‌گذاری این افراد امکان خرید اوراق بهاداری از قبیل سهام یا اوراق‌بدهی را برای صندوق‌ها فراهم می‌آورد. از جمله مزیت‌های صندوق‌های سرمایه‌گذاری ای‌تی‌اف می‌توان به «معافیت مالیاتی معاملات واحدها»، «افزایش نقدشوندگی واحدهای صندوق»، «تخصیص بهینه‌دارایی‌‏ها‌(متنوع‌سازی) با حذف هزینه و صرف زمان اندک»، «سادگی، سهولت و سرعت در معامله»، «کاهش زمان تسویه نسبت به صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک» و «خرید و فروش آنلاین واحدهای صندوق» اشاره کرد.

آیا صندوق‌های ETF سود مشخصی دارند؟

خیر، هدف از تشکیل این صندوق و موارد مشابه مشارکت و بهره‌مندی از سود بازار سرمایه است. طبیعتاً تغییرات ارزش سهام موجود در این صندوق منجر به افزایش یا کاهش ارزش واحدهای صندوق می‌شود. ضمن اینکه تلاش می‌شود از طریق سرمایه‌گذاری مبالغ نزد صندوق برای بازارگردانی، حداکثر سود ممکن حاصل شود. بدین ترتیب، سود تضمینی برای واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق وجود نداشته و صرفاً سود احتمالی به شرح زیر قابل حصول است: «افزایش قیمت سهام موجود در صندوق.»، «واریز سود سالانه ناشی از عملکرد سهام شرکت‌های موجود در صندوق.» و «سود حاصل از سرمایه‌گذاری منابع صندوق به صورت سپرده‌گذاری و خرید اوراق.»

برای خرید و فروش صندوق‌های ETF دولتی از طریق لینک زیر «افتتاح حساب» را انجام دهید:

دریافت کد بورسی

اگر درباره نحوه خرید یا فروش صندوق‌های ETF دولتی سوالی دارید، می‌توانید در بخش «نظرات» همین صفحه سوال خود را مطرح کنید؛ کارشناسان ما در اسرع وقت پاسخ خواهند داد.